15/02/22 Practiques algun esport?

309.- Practiques algun esport?

No sabeu la sort que tenim alguns de tenir a prop metges trialers. Us faig cinc cèntims.

Els que tenim una certa edat, ja sabem que amb el pas dels anys ens hem de fer revisions periòdiques per anticipar-nos a qualsevol malaltia. La detecció precoç, sobretot en malalties greus, ajuda a disminuir la taxa de mortalitat associada i per això és totalment recomanable.

Ja sabreu que hi ha diferents mètodes de detecció de malalties: examens de diagnòstic per imatges que produeixen imatges de l'interior del cos, proves de laboratori que analitzen la sang, l'orina i altres líquids corporals i teixits, etc. i clar, cada vegada que requereixes algun servei d’aquests et fan les mateixes preguntes: ets fumador?, tens alguna intolerància o al·lèrgia?, et mediques?, etc., però hi ha una que em fa molta gràcia... practiques algun esport?

Ja sabem que realitzar activitat física no ens perjudicarà, per contra ens donarà moltes satisfaccions i beneficis. Realitzar exercicis o algun esport, millora la nostra salut. En principi, perquè afavoreix la mobilitat, un pes estable, controla el nostre sistema circulatori i a més ajuda el sistema nerviós. Quan som joves creiem que res no ens passarà i no donem importància a la nostra salut, però una rutina d'activitat física ens portarà menys lesions, a més d'ajudar-nos amb les contractures i les males postures. Resumint... l'exercici ens farà sentir millor.

Però clar, jo sols tinc una resposta pel metge que m’atén i sempre és la mateixa...

SÍ! Practico TRIAL, vet aquí el motiu d’aquest escrit i on he trobat infinitat de rèpliques.

Des d’un cirurgià que es va passar tota l’estona explicant-me les meravelles d’una Sherpa blava que havia tingut amb 18 anys o, fins hi tot, les converses que he tingut amb alguns metges preocupats, tant o més que jo, per la dificultat de l’accés al medi natural.

Però la que em va deixar perplex va ser la resposta d’una metgessa que em diu... Això és un esport? Podeu suposar la cara que segur que vaig posar, però, com a “bona” metgessa que deuria ser, no li vaig haver d’explicar que practicar QUALSEVOL esport és ideal per vitalitzar-nos i donar-nos energia. El cos durant la pràctica de l’esport allibera substàncies que ens fan sentir millor i dóna a l'organisme una quota de revitalització. Així tornarem amb ganes de continuar treballant (els que ho facin) o estudiant, ja que estarem més distesos. També és cert, que l'exercici ens beneficia en permetre'ns dormir millor i descansar del tot.

Finalment, però no menys important, en fer exercici afavorim notablement el funcionament del nostre cervell. Si a més a més fem un esport com el Trial, on hem de pensar tàctiques, estratègies i coordinar amb els col·legues, el cervell es trobarà motivat i a l'hora de necessitar la concentració pels trials, la capacitat d'anàlisi seran molt millors.

Dit això, em voldria referir als últims metges que he tractat degut a l’hèrnia discal que se’m va manifestar el passat 6 de desembre.

Primer de tot, el neurocirurgià, que al preguntar-li quan podria agafar la moto (sense tenir ni idea de Trial) em va respondre... m’estimo més tenir pacients que facin esport i tinguin una bona qualitat de vida, que altres que es passin l’estona asseguts al sofà de casa veient la tele, acabant amb un... agafa la moto ja i si et va malament i tens dolor, ja t’arreglaré (operaré) jo.

Segon i definitiu, el traumatòleg i amic Dr. Sergi Balagué que em fa tornar al principi d’aquest escrit... no sabeu la sort que tenim alguns de tenir a prop metges trialers, perquè ens cuiden i mimen fins l’últim detall, traient hores d’allà on calgui per fer-nos un seguiment exhaustiu dels nostres mals de cap (o més aviat d’ossos) quan no podem practicar el nostre estimat esport, el TRIAL.

Practiques algun esport?