31/01/22 Gas Gas, passió per una marca

306.- No sabia molt bé com començar aquest escrit, però ho faré fent una mica d'història, la meva història.

Després d'uns anys provant l'aventura de l'enduro, el 1983 vaig decidir comprar una moto de Trial, concretament una Sherpa (model 199), amb la que vaig fer algunes sortides “domingueras” pels voltants de Calafat, que era on la guardava.

En aquella època es feien diversos trials per la zona de Tarragona: Cambrils, Pratdip, l'Ametlla de Mar, el Perelló, etc. als que em desplaçava per veure "evolucionar" als pilots del moment, com ara: Soler, Gorgot, Subirà, Payà, etc. més els pilots locals.

Va ser Josep Raga, pare de l'Adam, el que em va animar a participar en el que havia de ser el meu retrobament amb el Trial, deixant en el record aquells inicis en els quals havia participat amb la Cota 123 en els trials organitzats per Josep Isern.

El meu primer i únic Trial "oficial" amb la Sherpa va ser al Perelló als voltants de febrer de 1985. El resultat va ser el de menys, però vaig fer un ridícul espantós amb la conclusió de no tornar a córrer cap trial més i seguir amb les sortides del diumenge.

Per aquelles dates, dos ex endureros, Narcís Casas i Josep M. Pibernat, regentaven una botiga als voltants de Girona de nom GAS GAS, especialitzada en la venda i reparació de motos off-road. Servei oficial SWM entre d'altres.

El 1985, queda constituïda Gas Gas com a fàbrica, iniciant de la mà del tècnic Josep Rovira "Paxau" (ex Merlin) la fabricació de la seva primera moto, la Halley 325. Inicialment van ser fabricades 200 unitats. El que va ser una petita botiga, es va convertir en tota una empresa on es donava feina a molts treballadors i amb punts de venda a tot el món.

El 1987 vaig comprar una moto d’una marca, la que seria durant molts anys, concretament vint, la marca dels meus amors: GAS GAS.

Amb una Halley 325 que costava un ou arrencar i amb un escapament amb el que et foties unes cremades de grau superior, vaig gaudir d'unes sensacions que no havia sentit mai anteriorment amb una moto de Trial: fre de disc, mono amortidor, etc.

Gas Gas va ser la que em va introduir el "cuc" de la competició i li estaré enormement agraït.

Recordo infinitat d’excursions pels Pirineus, però sobretot recordo tots i cadascun dels "pòdiums" amb aquesta marca en els diferents trials en els quals he participat.

Us podria explicar infinitat d'anècdotes amb aquesta marca, però voldria destacar:

. - El 1987 la HALLEY 325 primera sèrie, per ser la primera Gas Gas que vaig tenir.

. - El 1987 la TRIAL 327 per ser la primera amb doble disc que vaig tenir.

. - En 1989 la TRIAL 327 segona sèrie. Aquest canvi va ser un capritx pur i dur.

. - El 1990 la TRIAL 250 primera sèrie de refrigeració líquida que no vaig tenir mai.

. - El 1991 la DELTA GT32 que no vaig tenir mai per un tema d'estètica.

. - El 1992 la CONTACT GT32 la primera de refrigeració líquida que vaig tenir.

. - El 1993 la CONTACT GT32T. Un altre canvi-caprici.

. - El 1996 la CONTACT JTR370 per ser una de les motos de trial amb més potència que he tingut mai.

. - El 1997 la PAMPERA 250 amb la que vaig fer petites però grans excursions.

. - El 2000 la TXT280. Una moto amb un dels millors motors 2T que he tingut mai a les meves mans i, tot s’ha de dir, amb l’única que m’he fet mal.

. - El 2004 la TXT PRO -04 per ser l'última Gas Gas que vaig tenir i que encara tinc.

Gas Gas sempre havia tingut fama de ser una moto poc fiable, de baixa qualitat, que es trencaven massa peces i amb massa freqüència, però en honor a la veritat he de dir que, en aquells 20 anys, descartant alguna petita averia, mai vaig tenir un problema seriós amb la moto que no fos a causa del desgast normal pel funcionament o pel trencament en alguna caiguda.

És cert que les Gas Gas necessiten que les cuidis i que estiguis per ella, però com això m'agrada fer-ho amb totes les motos, no era problema, un cop neta, dedicar uns minuts al perfecte ajust i manteniment de totes les peces, cargols, etc .

No sé molt bé perquè vaig decidir abandonar GAS GAS el 2007 passant "al costat fosc" dels motors 4 temps i de Montesa, jajaja... de fet, aquella 4RT que tantes satisfaccions em va proporcionar ja no la tinc i en canvi la Gas Gas TXT PRO-04 sí.

Durant tots aquest anys, la marca ha passat per infinitat de situacions, però gràcies a la seva especialitat en el Trial, amb tres títols mundials des de 1993 i quatre títols mundials consecutius en Trial-E, la marca ha desenvolupat en aquestes tres dècades una gamma de productes de gran qualitat i d'alta capacitat tècnica, sobre tot, en el segment dels dos temps.

L'exitosa trajectòria de Gas Gas a la competició es va iniciar el 1993. Aquell any, va aconseguir portar a les seves files a Jordi Tarrés, diverses vegades Campió del Món de Trial amb Beta. Ràpidament, Tarrés va començar a aconseguir nombrosos triomfs per a Gas Gas, guanyant tres títols mundials consecutius el 1993, 1994 i 1995.

Donat el seu constant creixement, el 2000 Gas Gas obre una nova fàbrica de 8.000 metres quadrats.

Posteriorment, va caldre avançar en el temps, fins als anys 2005 i 2006, en què Adam Raga va guanyar el Campionat del Món de Trial a l'aire lliure per a Gas Gas. A més, el pilot espanyol va aconseguir també el campionat a pista coberta des del 2003 fins al 2006.

Després de molts contratemps, Siso Casas i Josep Mª Pibernat es van desvincular de la marca, “Paxau” va passar a ser el tècnic de Sherco, diferents regulacions laborals i concursos de creditors, el 2014 es va fusionar amb el fabricant Ossa, etc., el 2016 va ser adquirida pel Grup Torrot Electric i va experimentar un ressorgiment com a fabricant de motocicletes off-road, mantenint la seva pròpia imatge corporativa, així com el seu prestigi entre els aficionats al Trial i l'Enduro.

A finals del 2019, la marca va passar a formar part de Pierer Mobility Group, propietari també de KTM i Husqvarna. La casa gironina es manté fidel a les seves arrels, però es beneficia de l'experiència, l'èxit i els plans de futur del grup. Des de llavors, les motos es construeixen a Àustria, juntament amb les de la resta de marques del grup. Però fa uns mesos, Pierer Mobility Group ha presentat un projecte per crear una nova fàbrica de Gas Gas a Espanya, la primera fora d'Àustria. Ara, les motos de Gas Gas es construiran a la localitat barcelonina de Terrassa, on hi ha les instal·lacions de KTM.

I en mig de tot això Josep Rovira “Paxau”, tècnic creador de la primera Gas Gas Halley ens va deixar a l’octubre del 2021 (e.p.d.) i al gener del 2022 una Gas Gas, per primer cop, guanya el rally més dur del món, el Dakar.

Espero que Gas Gas continuí per molts anys i que la marca no perdi les arrels catalanes. Jo per la meva part sempre la portaré al cor.

Ho acompanyo amb una galeria d’imatges. Espero que us agradin.

GALERIA GAS GAS