401.- No vaig ser conscient del nou programa que faria l’Albert Om a TV3, fins que la meva filla Marta em va dir... papa, perquè no envies un d’aquells "trastos" que tens tu?
TV3 està preparant un nou programa, "Una altra història", que pretèn explicar la història dels catalans dels últims cent anys a través dels objectes que guardem a casa. Per participar-hi sols calia fer una bona foto de l'objecte triat i penjar-la al web del programa, cosa que vaig fer de la meva primera moto de Trial, una Montesa Cota 49.
"Una altra història" és un format multiplataforma, innovador i participatiu, que es planteja el repte de trobar els 100 objectes quotidians que expliquin millor la història de Catalunya dels últims 100 anys.
El periodista Albert Om conduirà el programa, acompanyat per dos historiadors, que faran la tria dels objectes més representatius de la nostra història. Cada capítol, que es farà en un lloc emblemàtic d'una localitat diferent de Catalunya, es planteja com un gran esdeveniment en què els ciutadans podran participar portant els seus objectes i explicant les històries personals que hi ha al darrere.
La meva història era, i dic era perquè en principi la productora de TV3 la va escollir com a candidata, però després de canviar la data de rodatge més de 4 vegades, la direcció la va descartar, i em sap greu.
Em sap greu, no per la meva història en sí amb aquesta moto i el que va significar per mi i per la meva família, perquè segur que hi ha mil històries semblants i potser més emotives, sinó perquè he perdut l’oportunitat de poder explicar què van representar les marques catalanes: Montesa, Bultaco i Ossa per a la indústria del motor dels anys 60, 70 i 80 i també del Trial que tan mal vist està últimament i segurament és per desconeixement d’aquesta especialitat del motor i d’aquest esport.
Però com que tinc aquesta "finestra" per deixar-ho escrit, aquí teniu una breu pinzellada del que volia explicar.
La meva primera moto, als 6 anys, va ser una Ducati Mini Marcelino, però el meu pare, gran aficionat a les motos, el 1972 ens va comprar als tres germans una moto: una Ossa Enduro pel meu germà gran, una Montesa Cota 123 per la meva germana i a mi, una Montesa Cota 49.
Aquesta Montesa Cota 49 (que de poc servia per fer Trial) va ser el principi dels meus inicis a l’especialitat, perquè a més, el meu germà va canviar l’OSSA Enduro per una Bultaco Sherpa T, jo li vaig "pillar" la Cota 123 a la meva germana i junts anàvem a tantes curses com podíem.
A partir d’aquí, no em vull esplaiar més perquè molts ja em coneixeu, sols us heu de donar una volta per www.bonaigua-trial.com i sabreu tot el que ha representat i representa el Trial per mi.
Pel que fa a la història de les marques, també un breu resum:
MONTESA
1945-1949 Els inicis de la marca amb Pere Permanyer.
S'associa amb Francesc X. Bultó ("Don Paco").
Al 1958 Francesc X. Bultó plega i funda Bultaco.
L'abril del 1967 es va presentar la primera moto de Trial Montesa fabricada en sèrie. Es tractava de la 250 Trial però només es van fabricar 44 unitats.
El 1968 Pere Pi guanya el primer Campionat d’Espanya amb una Cota 247 i a partir d’aquí es van fer infinitat de models.
1980-1985 Temps difícils. Conflictivitat laboral.
Montesa sobreviu a una forta crisi econòmica i a una creixent competència internacional.
Apareix Honda.
BULTACO
Francesc X. Bultó.
El 1958 va marxar de Montesa després que el consell d'administració decidís abandonar la competició.
El 1960 Bultaco va llançar una moto derivada de la Tralla 101 de carretera (el primer model de la
marca aparegut el 1959): La Sherpa N, una moto pensada per a l'ús rural a zones amb camins en males condicions. Aquesta moto es pot considerar la primera Bultaco de Trial.
La Sherpa T, nom que va rebre el nou model de Bultaco, es va presentar oficialment a l’exposició de Londres el 1964.
Aquell Nadal, Sammy Miller la va estrenar a la competició. I al gener de 1965 va aparèixer oficialment al Saló de l'Automòbil de la Fira de Barcelona.
El 1977 Bultaco era el primer fabricant del sector a Espanya i el segon a Europa, amb una producció anual de 22.000 unitats.
El maig de 1976 van començar els problemes laborals seriosos que es van allargar més de sis mesos. A partir d'aquell moment, els fets es van precipitar i diversos problemes comercials, financers, laborals i de tota mena van acabar provocant la fi de l'empresa, havent de tancar el 1979.
Els treballadors, que es van constituir en cooperativa laboral, van reprendre les activitats el 1982, però la realitat es va imposar i Bultaco va tancar definitivament el 1983.
OSSA
OSSA era una companyia que l'any 1928 va començar a fabricar projectors cinematogràfics i motors fora-borda de la mà de la família Giró.
El 1940 va presentar un prototip de motocicleta, però la idea no va tenir continuïtat i van haver d'esperar encara onze anys més.
La decisió de dedicar-se seriosament a la fabricació de motocicletes es va prendre poc després d'acabada la Segona Guerra Mundial, quan l'empresa va decidir crear una moto popular per tal de satisfer la demanda de l’època d’un mitjà de transport econòmic. Així, aprofitant la tecnologia millorada de fabricació de motors de dos temps adquirida de l'empresa alemanya DKW pels aliats, OSSA va començar a fabricar motocicletes.
El 1972 la marca va obtenir la màxima popularitat al Trial gràcies al desenvolupament de la reeixida MAR en col·laboració amb el campió anglès Mick Andrews, que va aconseguir nombrosos triomfs amb aquesta moto.
A partir de l'any 1975, amb la mort del General Franco i la transició democràtica espanyola es va obrir una època de gran agitació laboral.
Aquesta problemàtica laboral va coincidir amb els creixents costos i la desaparició de les barreres proteccionistes de l'economia espanyola i no va poder competir amb les marques japoneses que van inundar el mercat ibèric.
L'empresa va fer suspensió de pagaments a finals de 1977. A mitjans de 1978 la família Giró va abandonar l'empresa i aquesta, es va convertir llavors en una Societat Anònima Laboral propietat dels treballadors i gestionada per ells mateixos. No obstant això, mancats de liquiditat i amb una política de nous models inapropiada (llevat l'exitosa TR 80 de Trial), malgrat els intents de fer viable l'empresa, finalment, el 1982 la fàbrica
va tancar les portes definitivament, encara que alguns models de Trial es van seguir venent fins ben entrat 1985, però muntats gairebé artesanalment per ex-treballadors de l'empresa.
A tenir en compte:
3 emprenedors catalans:
Pere Permanyer, Manuel Giró i Paco Bultó.
3 marques:
MONTESA (1945), OSSA (1951) i BULTACO (1958).
3 pilots:
Sammy Miller (1933), Pere Pi (1940) i Mick Andrews (1944).
3 motos de Trial:
BULTACO SHERPA T (1965), MONTESA COTA 247 (1968) i OSSA MAR (1972).
Les èpoques més exitoses: entre 1969 i 1979.
3 conflictes laborals.
1 absorció per Honda: MONTESA (1986).
2 tancaments: OSSA (1982) i BULTACO (1983).
Més marques de motos de Trial catalanes: JJ COBAS, DERBI, JP, ALFER, MECATECNO, CLIPIC, MERLIN, GAS GAS, XISPA, JOTAGAS, TRS i VERTIGO.